Serwis 24h
Infolinia: 602 583 012


Szkodniki:

    Gryzonie:
  • Szczury - niszczą pokarm, zanieczyszczają go moczem i kałem, powodują szkody gospodarcze, stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka poprzez przenoszenie zarazków oraz pasożytów powodujących groźne choroby.

  • Myszy - niszczą pokarm, zanieczyszczają go moczem i kałem, powodują szkody gospodarcze, stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka poprzez przenoszenie zarazków oraz pasożytów powodujących groźne choroby.



  • Nornice - Jeden z drobniejszych gryzoni nornikowatych występujących w Polsce. Średniej wielkości, o wydłużonym ciele i średnim, słabo owłosionym ogonie, pokrytym pierścieniowatymi łuskami. Długość tułowia do 10 cm, ogona do 5 cm, masa ciała ponad 30 g. Oczy duże, pyszczek lekko zaostrzony z wąsami, uszy duże szerokie, zaokrąglone, cienkie. Nozdrza różowawe, nieowłosione.



  • Insekty:


    Muchy - występują w pomieszczeniach gospodarczych, hodowlanych i mieszkalnych, w pobliżu śmietników i gnojowników, wszędzie gdzie resztki jedzenia nie są zabezpieczone. Zanieczyszczają produkty żywnościowe powodując zakażenia człowieka i zatrucia pokarmowe. Przenoszą choroby zakaźne, schorzenia grzybicze i pasożytnicze

  • Mrówki faraonki - wszystkożerne, występują w masarniach, piekarniach, mieszkaniach itp. Prowadzą społeczny tryb życia, jaja składają samice-królowe. Niszczą żywność, powodują alergie. Mogą przenosić chorobotwórcze bakterie i inne mikroorganizmy.

  • Pchły - Pasożyty zewnętrzne. Odżywiają się krwią żywicieli. Przenoszą patogeny pomiędzy zwierzętami dzikimi, domowymi a człowiekiem. Rozpowszechniają choroby, mogą być przejściowymi żywicielami niektórych tasiemców. Powodują krwawienia, zapalenia skóry, infekcje.

  • Pluskwy - spłaszczone, ciemnobrązowe ciało. Atakują głównie w nocy, nakłuwając skórę i ssąc krew. Wydzielina powoduje po jakimś czasie podrażnienia i pieczenie. Pojawiają się pęcherze, ich rozdrapywanie powodować może zmiany chorobowe skóry.

  • Komary, Meszki - atakują ludzi i zwierzęta. Ukłucia mogą powodować zmiany skórne, swędzenie, obrzęki itp. Sporadycznie przenoszą groźne choroby.

    Karaczany:
  • Prusaki - żółtobrązowe, nogi i czułki jaśniejsze. Aktywne głównie nocą. Sprawne, poruszają się nawet po pionowych płaszczyznach. Zjadają zarówno pokarm pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Zanieczyszczają produkty żywnościowe odchodami i pancerzami, przenoszą wiele chorobotwórczych drobnoustrojów: bakterii, wirusów, grzybów, pierwotniaków. Mogą powodować alergie.

  • Karaluchy - krępa budowa ciała, ciemnobrązowy (prawie czarny). Wszystkożerne. Poruszają się tylko po płaszczyznach poziomych. Niszczą i zanieczyszczają żywność, przenoszą choroby wirusowe, bakteryjne. Są nosicielami pasożytów jelitowych.

    Przykładowe szkodniki magazynowe:
  • Wołek (Sitophilus granarius) - owad z rzędu chrząszczy. Długość do 4 mm. Barwa czarna, przedplecze i pokrywy skrzydłowe punktowane. Wołek zbożowy jest pozbawiony skrzydeł błoniastych. Żeruje na ziarnie zmagazynowanego zboża. Larwy rozwijają się w ziarnie żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, ryżu, kukurydzy. Uszkodzone przez wołka ziarno traci około 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych.

  • Trojszyk (Tribolium) - rodzaj owadów rozpowszechniony głównie w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego, rzadziej spotykany w strefie umiarkowanej. Najpospolitszym przedstawicielem jest trojszyk ulec (Tribolium confusum), który wyglądem i ubarwieniem przypomina mącznika młynarka, jest jednak znacznie mniejszy, osiąga 3-4 mm długości. Ma brunatne ubarwienie ciała, larwy są białawe, zarówno one, jak i owady dorosłe żywią się zbożem i produktami zbożowymi, suszem roślinnym, a także czekoladą.

  • Strąkowiec Chiński (Callosobruchus chinensis L.) - chrząszcz barwy czerwonej z bardzo zmiennym deseniem jasnych plamek. Na pokrywach jasne plamy tworzą poprzeczne pasy, długość pokryw jest równa ich szerokości. Głowa czarna, czułki żółtawe u samców grzebieniaste, u samic głęboko piłkowane. Bywa przywożony do naszego kraju z nasionami roślin motylkowych, jednak ze względu na nasz klimat nie rozwija się.

  • Spichrzel Surynamski (Oryzaephilus surinamensis) - chrząszcz barwy brązowej, o spaczonym ciele pokrytym drobnymi włoskami. Posiada charakterystyczne dwa podłużne wgłębienia i 6 wyraźnych ząbków po każdej stronie. Szkodnik przystosowany do życia w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie rozwija się na rozdrobnionych produktach zbożowych a od kilku lat notowany jest na całym ziarnie, nasionach, rzadziej na przetworach tj. chleb, wyroby cukiernicze.

  • Rybik cukrowy (Lepisma saccharina L.) - srebrzysty, około centymetrowej długości bezskrzydły owad z rzędu szczeciogonków (Thysanura). Najczęściej spotykany w domach, piekarniach i innych ciepłych pomieszczeniach w których może znaleźć pożywienie. Rybik ożywia się ciemność. Prowadzi nocny tryb życia. Często można spotkać go w łazience. Zjedzą praktycznie wszystko. Mają zdolność trawienia celulozy, zjadają kleje organiczne, resztki ze stołu, a także martwe i półmartwe owady.

  • Mklik mączny - jest motylem nocnym o rozpiętości skrzydeł do 25 mm i ciele długości około 14 mm. Przednie skrzydła są szare z dwoma charakterystycznymi ciemnymi zygzakowatymi liniami w części nasadowej i wierzchołkowej. Motyle nie pobierają pokarmu. Szkodliwe są larwy - gąsienice, które przędą przez całe życie lepkie, jedwabne nici, którymi zlepiają w grudki ziarno, na którym żerują. Usunięcie splotów przędzy jest trudne i poŹwoduje dodatkowe straty. Larwy żerują zwykle tylko w wierzchniej warstwie w oprzędach.